Powrót

Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny

Składniki

Masa:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy
  • 6 szt. jaj
  • 200 g cukru drobnego
  • ½ puszki kajmaku

Spód:

  • 125 g herbatników korzennych
  • 100 g Masła z Piątnicy
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Herbatniki zblenduj na konsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone Masło z Piątnicy wymieszaj z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 24–26 cm (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.

Krok 2
Białka oddziel od żółtek. 6 żółtek utrzyj na puszystą masę z 200 g cukru. Następnie dodaj Twaróg Sernikowy z Piątnicy i Mascarpone z Piątnicy oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszaj mikserem przez około 5 minut. Białka dodaj bez ubijania, mieszaj z masą krótko (ok. 3–4 minuty), tylko do połączenia składników.

Krok 3
Piecz w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik piecz w temperaturze 170 st. C (góra–dół, bez termoobiegu) około 70 minut. Po upieczeniu jeszcze przez ok. 15 minut trzymaj sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studź ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 4
Gdy sernik będzie już zimny, wierzch udekoruj pozostałą masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Schłodź w lodówce.

Sprawdź podobne przepisy

Ciasto cygaretowe z bitą śmietaną i owocami
Sernik nowojorski
Sernik jogurtowy z truskawkami