Nasza
spółdzielnia

To zrzeszenie bliższych i dalszych sąsiadów, mających wspólny cel: dostarczać ludziom dobre, naturalne wyroby mleczarskie.

Historia

Produkcja mleczarska wyrasta tu ze starych tradycji rolniczych, które rozwijały się od stuleci w żyznej dolinie Narwi.

Krowy Lutosławskich

W Drozdowie miał swoją siedzibę zasłużony dla regionu ród Lutosławskich (z którego wywodził się słynny kompozytor). Rodzina sprowadziła do majątku mleczne krowy i założyła pierwszą mleczarnię. Przez dziesięciolecia Lutosławscy dostarczali do Łomży najwyższej jakości wyroby.

Rach-ciach i do Łomży

Po wojnie mleczarnia została przeniesiona do Łomży. Specjalizowała się w produkcji masła (180 ton rocznie) i serów (30 ton rocznie). Zakład szybko się rozwijał i w ciągu 5 lat zwiększył zatrudnienie z 9 do 74 osób.

Zmiany, zmiany...

Zakład mleczarski został przekształcony w Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łomży. Jednak ze względu na zużycie urządzeń i niedobry stan budynku, już po kilku latach zdecydowano się postawić nowy gmach spółdzielni. Tylko gdzie?

Witamy w Piątnicy!

Miejsce na nowy zakład znalazło się w Piątnicy, gdzie mleczarnia otworzyła się pod zmienioną nazwą: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łomży z siedzibą w Piątnicy. Zatrudniała wówczas 94 osoby i przerabiała 14 milionów litrów mleka rocznie.

OSM Piątnica, dzień dobry!

Na początku lat osiemdziesiątych wreszcie powstała nasza spółdzielnia: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica. Wciąż jesteśmy związani na dobre i na złe z ziemią łomżyńską, wspieramy lokalnych hodowców i rolników, odgrywamy ważną rolę w naszej społeczności. I dobrze, bo wspólnie można zrobić więcej i lepiej.

Pierwszy hit!

Pierwsi w Polsce wprowadziliśmy Cottage Cheese, czyli nasz Serek Wiejski z Piątnicy, którym po dziś dzień zajada się „cały kraj”. Od tamtej pory wciąż szukamy nowych rozwiązań i inspiracji w świecie wyrobów mleczarskich, a jednocześnie chcemy nadal być tradycyjni i autentyczni w tym, co robimy.

Razem z Ostrołęką

Połączyliśmy się ze Spółdzielnią Mleczarską „Ostrołęka”, która obecnie nazywa się Zakład produkcyjny OSM Piątnica w Ostrołęce. Dzięki temu mogliśmy rozszerzać ofertę produktową i wprowadzić do niej między innymi certyfikowane mleko ekologiczne.

Szczere przywiązanie
do jakości

Jako pierwsza spółdzielnia mleczarska w Polsce wdrożyliśmy Zintegrowany System Zarządzania, obejmujący system zarządzania jakością ISO 9001, system bezpieczeństwa żywności wg HACCP, system zarządzania środowiskiem ISO 14001. Posiadamy też międzynarodowy certyfikat International Food Standard.

Dbamy o to, żeby wszystkie nasze wyroby były produkowane wzorowo, a jeśli chodzi o jakość mleka, to sami narzucamy sobie normy ostrzejsze niż unijne.

Mleko najwyższej jakości – z szacunku do przyrody

Wysoka wartość biologiczna naszego mleka nie byłaby możliwa bez czystych, ekologicznych łąk i pastwisk otaczających zakład. To tu znajdują się m.in. Biebrzański Park Narodowy, Łomżyński Park Krajobrazowy Doliny Narwi i dziewicze tereny Kurpi Zielonych z licznymi rezerwatami przyrody. Obszar, z którego skupowane jest mleko oraz współpraca wyłącznie z gospodarstwami spełniającymi wysokie normy pozwalają nam dostarczać najlepsze, naturalne i zdrowe produkty.

Certyfikaty

Certyfikat ISO

Pobierz plik (.PNG)

Akredytacja laboratorium

Pobierz plik (.PDF)

IFS Piątnica

Pobierz plik (.PDF)

Certyfikat jakości

Pobierz plik (.PDF)

Eko produkcja

Pobierz plik (.PDF)

IFS Ostrołęka

Pobierz plik (.PDF)

Zakres akredytacji laboratorium

Pobierz plik (.PDF)