Powrót

Sernik jogurtowy z truskawkami

Składniki

Masa:

  • Serek kremowy Piątnica 1 kg
  • Mascarpone Piątnica 250 g
  • Żelatyna 22 g
  • Jogurt naturalny Piątnica 300 g
  • Cukier 200 g

Bąbelkowa czekolada:

  • Śmietanka 30% Piątnica 1l
  • Biała czekolada 300 g

Lody truskawkowe:

  • Truskawki 500g
  • Śmietanka 36% Piątnica 200g
  • Glukoza 10g
  • Cukier 100g
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 36%
z Piątnicy

Przygotowanie

Serek kremowy zmieszaj z mascarpone oraz jogurtem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz cukier . Całość połącz na jednolitą masę kremową, przełóż do worka cukierniczego.

Truskawki zagotuj ze śmietanką cukrem oraz glukozą , możesz opcjonalnie dodać mięty lub różowego pieprzu. Zmiksuj oraz przelej do kubka packojet. Zamrożoną masę zmiksuj na lody w packojet.

Czekoladę rozpuść w Śmietance, przelej do syfonu, a następnie opróżnij syfon do wysokiego pojemnika i włóż do pakowarki. W połowie pakowania jak płyn będzie miał dużo powietrza wyłącz pakowarkę z zasilania i odczekaj 1 godzinę aż czekolada zastygnie.

Sprawdź podobne przepisy

Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
Sernik nowojorski
Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone