Powrót

Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone

Składniki

Lody:

  • 25 g Mleka 3,2% z Piątnicy
  • 50 g Śmietanki 30% do deserów z Piątnicy
  • 20 g Mascarpone z Piątnicy
  • 15 g kwaśnej Śmietany 18% z Piątnicy
  • 20 g cukru
  • 12 g żółtka
  • 2 g pasty waniliowej

Beza:

  • 20 g białka
  • 40 g cukru

Garnie:

  • owoce sezonowe
  • mięta
  • Śmietana 18% z Piątnicy
  • purée z mirabelki
  • ciasteczka amaretki
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mleko Wiejskie 3,2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Lody: w garnku na małym ogniu doprowadź do wrzenia Mleko 3,2% z Piątnicy, Śmietankę 30% z Piątnicy i pastę waniliową. W mikserze utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę (kogel mogel). Następnie, cały czas miksując, dodaj połowę zagotowanego mleka. Mleko z żółtkami przelej do pozostałej części w garnku i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając, do lekkiego zagęszczenia, następnie zdejmij z ognia, ostudź, kolejno dodawaj powoli ser Mascarpone z Piątnicy i Śmietanę 18% z Piątnicy. Przykryj folią spożywczą kontaktowo, schłodź w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksuj i wstaw do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny miksuj co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.

Krok 2
Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Rozsmaruj na macie silikonowej. Susz w temp. 60 st. C, po wyschnięciu połam na płatki.

Krok 3
Lody podawaj na Śmietanie 18% z Piątnicy rozprowadzonej macką cukierniczą po talerzu, z purée z mirabelki, kruszonymi amaretkami, udekoruj owocami sezonowymi i miętą.

Sprawdź podobne przepisy

Sernik nowojorski
Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
Sernik kokosowy z mango