Powrót

Sernik czekoladowy z nutą mango

Składniki

Sernik:

  • 35 g Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 10 g Serka śmietankowego do sushi z Piątnicy
  • 25 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 10 g Masła z Piątnicy
  • 25 g czekolady białej 29%
  • 2,5 g pasty waniliowej
  • 4 g Sanettu

Galaretka z mango:

  • 20 g purée z mango
  • ¼ szt. żelatyny w płatkach

Garnie:

  • Serek śmietankowy do sushi z Piątnicy
  • zamsz biały
  • czekolada deserowa 72%
  • beza
  • jeżyna
  • kwiatki jadalne
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Serek do sushi
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Masa serowa: czekoladę rozpuść i zalej zagotowaną Śmietanką 30% UHT z Piątnicy wymieszaną z Sanettem. Tak stworzoną masę ostudź i zmiksuj z Masłem z Piątnicy, Serkiem do sushi z Piątnicy i Twarogiem Sernikowym z Piątnicy, dodaj pastę waniliową i wymieszaj, następnie przełóż do form silikonowych i zamroź.

Krok 2
Galaretka z mango: podgrzej purée z mango, dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj, przełóż do formy silikonowej i schłodź.

Krok 3
Zmrożony sernik wyciągnij z formy i zamszuj, oblej rozpuszczoną czekoladą deserową i pozostaw do rozmrożenia. Następnie na wierzch ułóż galaretkę z mango i ozdób płatkami jadalnych kwiatów. Na środku talerza połóż łyżkę Serka śmietankoego do sushi z Piątnicy i odciśnij wzór dnem od miseczki, następnie opal. Udekoruj jeżyną i bezami.

Sprawdź podobne przepisy

Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone
Sernik kokosowy z mango
Lody jogurtowe z rokitnikiem na ziemi czekoladowej