Powrót

Lody jogurtowe z rokitnikiem na ziemi czekoladowej

Składniki

Lody:

  • 15 g Śmietanki 36% z Piątnicy
  • 60 g Jogurtu naturalnego z Piątnicy
  • 10 g cukru pudru
  • 2 g pasty z rokitnika

Beza:

  • 20 g białka
  • 40 g cukru

Ziemia z czekolady:

  • 20 g cukru
  • 20 g czekolady 72%
  • 4 g wody

Garnie:

  • owoce sezonowe
  • mięta
  • Mascarpone z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 36%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Jogurt naturalny 2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Lody: Jogurt naturalny z Piątnicy, pastę z rokitnika i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodawaj powoli ubitą Śmietankę 36% z Piątnicy. Zmiksowaną masę przykryj folią spożywczą kontaktowo, schłodź w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksuj i wstaw do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny miksuj co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.

Krok 2
Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj małe bezy. Susz w temp. 60 st. C.

Krok 3
Ziemia z czekolady: z wody i cukru zrób biały karmel, dodaj czekoladę i rozpuść, zdejmij z ognia, następnie mieszaj rózgą. Gdy całość będzie stygła, będzie się tworzyć granulat przypominający ziemię.

Krok 4
Lody podawaj na serku Mascarpone z Piątnicy, do którego możesz wkręcić likier Grand Marnier, aby zaromatyzować serek smakiem gorzkiej pomarańczy. Serwuj z ziemią czekoladową, owocami sezonowymi, udekoruj miętą i małymi bezami.

Sprawdź podobne przepisy

Sernik nowojorski
Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone
Ciasto cygaretowe z bitą śmietaną i owocami