Powrót

Sernik kokosowy z mango

Składniki

Składniki na spód kokosowy:

  • 300 g mąki kokosowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 200 g Masła 83% z Piątnicy
  • 3 g kardamonu
  • 2 g trawy cytrynowej mielonej

Składniki na masę serową:

  • 500 g Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 500 g Mascarpone z Piątnicy
  • 400 g mleka skondensowanego kokosowego
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru
  • 40 g żelatyny w płatkach
  • 400 g Śmietanki 36% z Piątnicy
  • 100 ml wody

Składniki na żelkę mango:

  • 350 g pulpy mango
  • 8 g żelatyny w płatkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 ml wody

Składnik dekoracyjny:

  • zamsz pomarańczowy
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 36%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mleko Wiejskie 3,2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Przygotuj żelkę mango. Żelatynę dokładnie namocz w wodzie, następnie dodaj 100 g pulpy mango i całość podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Połącz z pozostałą pulpą mango, dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do wybranej przez siebie formy i zamroź. Zrób spód kokosowy. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą na jednolitą masę i schłodź w lodówce przez około 20 min, następnie cienko rozwałkuj ciasto i wytnij kawałki w kształcie foremki. Ciasto połóż na macie do pieczenia i nakryj drugą matą. Piecz w temperaturze 190 st. C przez około 8 min. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę 36% z Piątnicy wymieszaj na jednolitą masę z serkami i mlekiem skondensowanym, dodaj cukier, następnie stopniowo dodawaj namoczoną żelatynę. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodawaj wiórki kokosowe i mieszaj masę łopatką – dzięki temu wiórki będą wyczuwalne w smaku. Całość przełóż do rękawa cukierniczego. Formę wypełnij masą sernikowo-kokosową, włóż do środka żelkę mango. Na górze umieść spód kokosowy. Zamroź. Wyjmij deser z formy i zamrożony pozamszuj. Włóż do lodówki na ok. 1 h 40 min, do całkowitego odmrożenia.

Sprawdź podobne przepisy

Lody jogurtowe z rokitnikiem na ziemi czekoladowej
Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone