Powrót

Gnocchi buraczane z serkiem i kwaśną śmietaną

Składniki

Gnocchi:

  • 100 g ziemniaków
  • 40 g buraków czerwonych
  • 6 g jaja (1 jajko = 60 g, więc na 10 porcji należy zużyć 1 jajko)
  • 20 g Serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy
  • 10 g rolady koziej twarogowej
  • mąka ziemniaczana – ¼ objętości całej masy
  • 1 łyżeczka zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz

Kwaśna śmietana:

  • 20 g Śmietany 18% z Piątnicy
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Oliwa szczypiorkowa:

  • 60 ml oleju z pestek winogron
  • ¼ pęczka szczypioru dymki
  • sól, pieprz

Garnie:

  • orzeszki piniowe
  • szpinak
  • pieczarki
  • czosnek
  • liście botwinki
  • Masło z Piątnicy
  • sól, pieprz
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Serek Twój Smak
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Gnocchi: ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przeciśnij przez praskę i wystudź. Buraka upiecz, zetrzyj na drobnych oczkach i odciśnij. Połącz wszystkie składniki: ziemniak, burak, jajko, Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy, twaróg kozi, wymieszaj. Oddziel ¼ objętości całej masy i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Zagnieć jeszcze raz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kluski w kształcie gnocchi.

Krok 2
Kwaśna śmietana: przypraw Śmietanę 18% z Piątnicy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Krok 3
Oliwa szczypiorkowa: podgrzej olej z pestek winogron do 52 st. C, dodaj zieloną dymkę i zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, przelej na filtr od kawy i zostaw na noc do odfiltrowania (przecedzenia).

Sprawdź podobne przepisy

Risotto z mascarpone, szparagami i kurkami
Dymiony pstrąg z rukwią wodną
Pierogi leniwe z malinami, espumą malinową i chipsem