Powrót

Consomme z kapusty kiszonej

Składniki

  • Kapusta kiszona 1kg
  • Żebro wołowe 1kg
  • Marchew 0,2kg
  • Pietruszka 0,2kg
  • Seler 0,2kg
  • Cebula 0,2kg
  • Por 1szt
  • Jaja 4szt
  • Czosnek 1x główka
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej
  • Żebro z bulionu
  • Kurczak 0,2kg
  • Żółtka z klarowania bulionu
  • Serek do sushi 0,1kg
  • Ziemniaki 1kg
  • Śmietana 18% 0,15kg
  • Masło 0,05kg
  • Koper
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Warzywa i żebro dopraw solą i pieprzem, natrzyj olejem. Wstaw do pieczenia na 250C aż całość się zrumieni. Następnie całość przełóż do garnka, dodaj kapustę i zalej zimną wodą. Piecz w piekarniku w 120C przez ok 6-8h. Po tym czasie bulion przecedź przez sito, a następnie dopraw. Ubij pianę z białek (żółtka odłóż) i dodaj do gotującego się wywaru, następnie przecedź przez gazę.

Krok 2
Z żebra wyciągnij kości, pokrój wzdłuż
Kurczaka, serek do sushi, żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Na foli aluminowej rozsmaruj cienko masę z kurczaka, ułóż żebro wołowe, zwiń w rulon. Piecz w piecu w 120C przez 30min, odstaw do wystygnięcia

Krok 3
Ziemniaki upiecz w piecu w temperaturze 120C, następnie obierz ziemniaki i ubij z kwaśną śmietaną i masłem, przetrzyj przez sito. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojony koper.

 
 

Przepis autorstwa: Piotra Papieża – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Chłodnik azjatycki
Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną
ZUPA Z CZERWONEJ CEBULI I PORA