Powrót

Chłodnik z pieczonego buraka

Składniki

  • Burak 1kg
  • Masło 0,1kg
  • Śmietana 30% Piątnica 0,2l
  • Kefir Piątnica 0,5l
  • Zakwas buraczany 0,5l
  • Ziemniaki gotowane 0,4kg
  • Drożdże 0,04kg
  • Mąka 0,5kg
  • Jajka 2szt
  • Olej 1l
  • Sól, pieprz
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Buraki nakłuj widelcem, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i piecz w piecu w 140C do miękkości, odłóż ok 100g.

Krok 2
Obrane buraki z dodatkiem wszystkich składników zmiksuj bardzo dokładnie, (odłóż ok 40ml zakwasu buracznego) dopraw do smaku i odstaw do lodówki na ok 1h.

Krok 3
Lekko letnie ziemniaki ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników, z wyjątkiem oleju (potrzebny do smażenia) całość dobrze wymieszaj. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok 0,5h.
Z ciasta formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju.

Krok 4
0,05kg buraka zmiksuj z 0,1kg serka do sushi i odrobiną zakwasu, dopraw.

Krok 5
Chłodnik podawaj z pokrojonym w paski burakiem pieczonym, ogórkiem świeżym i rzodkiewką.

 
 

Przepis autorstwa: Piotra Papieża – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Krem z młodego ziemniaka z oliwą  truflą
Krem ze szparagów
Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki