Powrót

Pierogi leniwe z malinami, espumą malinową i chipsem

Składniki

Składniki:

  • 300 g Serka Twój Smak z Piątnicy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin świeżych do dekoracji
  • 800 ml musu malinowego
  • 20 g xantany
  • 12 g metilu
  • mięta do dekoracji
  • bezy do dekoracji
  • sól

Bezy:

  • 200 g białek
  • 440 g cukru
Użyty produkt:
Serek Twój Smak
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Bezy: białka z cukrem ubij na sztywno, następnie na pergaminie uformuj beziki za pomocą szprycy i susz w temp 110–130 st. C.

Krok 2
Chips malinowy: 300 ml musu malinowego zmiksuj z metilem, rozsmaruj cienko na pergaminie i wysusz, następnie połam do dekoracji.

Krok 3
Espuma malinowa: 400 ml musu malinowego zmiksuj z xantaną, przelej do syfonu.

Krok 4
Pierogi leniwe: Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy wymieszaj z żółtkiem, ubitą pianą z białka, dodaj mąkę, 100 ml musu z malin, cukier puder. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i krój małe kluseczki, które następnie gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Krok 5
Ugotowane pierogi leniwe ułóż na talerzu, udekoruj espumą z malin, chipsem z malin, miętą i pokruszonymi bezami.

Krok 6
Udekoruj świeżymi malinami.

Sprawdź podobne przepisy

Dymiony pstrąg z rukwią wodną
Gnocchi buraczane z serkiem i kwaśną śmietaną
Burger z kaszanką