Powrót

Sernik świąteczny z Piątnicy. Najlepszy

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g Masła z Piątnicy
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy
  • 200 g Śmietany 18% z Piątnicy
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Ciasto kruche: Masło z Piątnicy i jajko powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiej przez sito. Masło pokrój w kostkę i połącz z mąką. Dodaj jajko i 75 g cukru i wyrabiaj do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Włóż do lodówki na 30 min.

Krok 2
Piecz w tortownicy o średnicy 28 cm przez 20 minut, w temperaturze 180 st. C (piekarnik ustawiony na grzanie góra–dół, bez termoobiegu).

Krok 3
Masa serowa: Twaróg Sernikowy z Piątnicy, Mascarpone z Piątnicy, Śmietanę 18% z Piątnicy i jajka wyjmij z lodówki 2 h przed pieczeniem. Ser twarogowy i mascarpone zmiksuj w dużej misie ze 150 g cukru i cukrem waniliowym – do połączenia składników. Do masy serowej dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i znów chwilę miksuj. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj krótko do połączenia składników. Ubij białka z 50 g cukru na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej drewnianą łyżką. Gotową masę przełóż do tortownicy z upieczonym kruchym spodem.

Krok 4
Piecz 90 minut w temperaturze 160 st. C (piekarnik ustawiony na grzanie góra–dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu pozostaw sernik na kolejne 30 minut w zamkniętym piekarniku. Kolejne 30 minut studź ciasto przy uchylnych drzwiczkach piekarnika. Sernik przed konsumpcją powinien być chłodzony w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).

Sprawdź podobne przepisy

Pascha pomarańczowo-migdałowa