Powrót

Pascha pomarańczowo-migdałowa

Składniki

Składniki na deser:

  • 500 g Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 150 g Mascarpone z Piątnicy
  • 150 g Masła z Piątnicy, miękkiego
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych suszonych moreli
  • 5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
  • 8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka rumu lub likieru migdałowego

Do dekoracji:

  • ulubione bakalie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • świeże owoce
  • jadalne kwiaty
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie Masło z Piątnicy pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj, do uzyskania jasnej, puszystej masy. W misce obok połącz Twaróg Sernikowy z Piątnicy z serkiem Mascarpone z Piątnicy. Nie ucieraj, a tylko wymieszaj łopatką lub rózgą.

Krok 2
Zmniejsz obroty miksera i partiami, powoli, dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie, wmieszaj rodzynki i posiekane morele.

Krok 3
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry. Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.

Krok 4
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz, paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.

Rada Szefa:

Deser możesz też zabarwić odrobiną kakao, mielonego suszonego hibiscusa lub dodać do środka kawałki siekanej czekolady. Kreuj i baw się smakiem!

Sprawdź podobne przepisy

Sernik świąteczny z Piątnicy. Najlepszy