Powrót

Krem z młodego ziemniaka z oliwą  truflą

Składniki

  • Boczek 0,2kg
  • Ziemniak młody 0,6kg
  • Cebula 0,2kg
  • Pietruszka korzeń 0,2kg
  • Śmietana 30% Piątnica 0,3kg
  • Śmietana 18% Piątnica 0,2kg
  • Bulion 1l
  • Białe wino 0,15l
  • Oliwa truflowa
  • Ziemniak 0,5kg
  • Olej 0,5l
  • Czosnek 1główka
  • Mąka
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Boczek pokrój w kostkę, praż od zimnego rondla do momentu aż zrobi się złocity (część odłóż do posypania kremu), następnie dodaj pokrojoną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę całość lekko przesmaż. Dodaj pokrojone ziemniaki, zalej bulionem i dotuj do miękkości. Pod koniec dodaj białe wino, zagotuj. Dodaj śmietanę 30% i całość zmiksuj dodając śmietanę i oliwę truflową.

Krok 2
Ziemniaki zalej ciepłym olejem, dodaj czosnek. Całość gotuj na małym ogniu do miękkości.
Gotowe ziemniaki oprusz mąką i opal opalarką

Krok 3
Do gotującej, osolonej i zakwaszonej octem wody wbij surowe jajko. Gotuj ok 3-4 min. Wyciągnij z gorącej wody.

Krok 4
W thermomix zmiksuj w temperaturze 65C szczypiorek (0,2kg) z olejem (0,1l).
Całość przecedź.

 
 

Przepis autorstwa: Piotra Papieża – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną
Krem z selera z pianką chorizo zapiekany pod ciastem drożdżowym 
Consomme z kapusty kiszonej