Powrót

Żur rybny

Składniki

  • Bulion rybny 2 l
  • Serek do sushi Piątnica 200g
  • Kefir Piątnica 660 ml
  • Czosnek obrany 5 ząbków
  • Liść laurowy 4szt
  • Ziele angielskie 10szt
  • Chleb żytni 2 kromki
  • Majeranek 1 łyżka
  • Ziemniaki gotowane w łupinie 10szt
  • Gotowane mini marchewki 10szt
  • Żółtka jaj 10szt
  • Panko 200g
  • Olej do smażenia 500 ml
  • Dorsz polędwica 200g
  • Tuńczyk 200g
  • Łosoś filet ze skórą 200g
  • Papier ryżowy 4szt
  • Świeży koperek 1 łyżka
  • Chrzan tarty 1 łyżka
Użyty produkt:
Serek do sushi
z Piątnicy

Przygotowanie

Przepis na 10 porcji.

Krok 1
Wszystkie składniki oprócz bulionu rybnego zmiksuj – przelej do słoja i nakryj gazą – zostaw w ciepłym miejscu na ok 4-5 dni.

Krok 2
Ugotuj jajka metodą sous vide 62 stopnie 45 minut. Jajka obierz i oddziel żółtka od białek, żółtka panieruj w panko i usmaż na głębokim tłuszczu.

Krok 3
Ryby pokrój w kawałki i zawiń w skórę po łososiu – zwiń ciasno w foli aluminiowej nadając kształt roladki – gotuj w piecu ok 7 minut, następnie namocz papier ryżowy, wysmaruj serkiem do sushi przyprawionym chrzanem i koperkiem, na to połóż roladkę z ryb i zawiń – schłodź. Przed podaniem pokrój w plastry.

Krok 4
Świeży szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj dodając soli i gałki muszkatołowej, skrop odrobinę wodą i podsmażaj aż zwiędnie następnie przełóż na sito i odstaw do lodówki na 20 min.

Krok 5
Do gotującego się bulionu rybnego wlej zakwas żuru – dopraw solą i pieprzem – gotuj ok 15 minut.

Krok 6
Składniki zupy ułóż finezyjnie na talerzu i zalej gorącym żurem.

 
 

Przepis autorstwa: Jerzego Marszałka – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Chłodnik jogurtowy z prażonym sezamem
Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną
Krem z selera z pianką chorizo zapiekany pod ciastem drożdżowym