Powrót

ZUPA Z CZERWONEJ CEBULI I PORA

Danie
wegetariańskie

Składniki

  • Serek Twój Smak 300 g
  • Pistacje 70 g
  • Masło Piątnica 40 g
  • Oliwa z oliwek 15 ml
  • Czerwona cebula 600 G
  • Por (biała+ jasnozielona część)
  • Bulion warzywny 250 g
  • Białe wytrawne wino 100 ml
  • Tymianek świeży 2 gałązki
  • Pieczywo na grzanki
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
Użyty produkt:
Serek Twój Smak
z Piątnicy

Przygotowanie

W rondelku rozgrzej masło i oliwę dodaj pokrojoną czerwona cebulę i po. Po chwili smaż powoli aż zmięknie i lekko się zezłoci. Nie śpiesz się, to one budują bazę aromatu. Wlej białe wino, zwiększ ogień i odparuj o połowę aż alkohol wyparuje, a zostanie tylko głęboki aromat. Podlej wywarem i gotuj 15 /20 minut. Na koniec dodaj przyprawy i zioła. W osobnym naczyniu wymieszaj serek Twój Smak z posiekanymi pistacjami doprawiając solą i pieprzem. Przygotuj z pieczywa długie grzanki, lekko skrapiając oliwą przed włożeniem do pieca. Na bok talerza wetrzyj serek z pistacjami, nalej zupę udekoruj grzankami.

 
 

Przepis autorstwa: Dariusza Kulczyckiego – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Krem z Pęczaku
Chłodnik azjatycki
Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną