Powrót

Rzodkiewka z serkiem wiejskim

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 200 g Serka wiejskiego z Piątnicy
  • 100 g chleba pumpernikiel
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 g kardamonu
  • skórka z połowy cytryny
Użyty produkt:
Serek Wiejski
z Piątnicy

Przygotowanie

Serek wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem. Pumpernikiel drobno posiekaj i spraż na suchej patelni, tak aby był chrupki. Rzodkiewkę umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne. Na dnie szklanki umieść Serek wiejski z Piątnicy, włóż do niego rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi.

Sprawdź podobne przepisy