Powrót

Krem ze szparagów

Danie
wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg Szparagi zielone
  • 1 kg Szparagi białe
  • 250 g Liście szpinaku
  • 250 g Pietruszka korzeń
  • 250 g Cebula biała
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 40 g Czosnek obrany
  • 500 ml Śmietanka 30% UHT Piątnica
  • 200 g Mascarpone Piątnica
  • 100 ml Mleko do kawy Piątnica
  • 10 szt. Jajko
  • 100 g biała czekolada
  • 50 ml Ocet różany
  • 450 ml Ocet winny biały
  • 5g Płatki chili
  • Sól , pieprz do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Skórka z jednej cytryny
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mleko Wiejskie 3,2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Jajka gotuj w kąpieli sous vide w temperaturze 62C przez 1 godzinę, wystudź. W rondelku zagotuj 1000 ml wody, dodaj ocet winny i szczyptę soli. Wcześniej ugotowane jajka wybij do
wody tak aby nadać im formy. Gotuj na małym ogniu około 1 minutę.

Krok 2
Szparagi obierz, odłam łykowate końcówki, podziel na kolory. W dwóch osobnych garnkach przesmaż na oliwie po 150 g cebuli oraz 20g czosnku. W rondelku z białymi szparagami przesmaż bez koloru pietruszkę.

Krok 3
Dodaj szparagi 2500 ml wody, 250 g Śmietanki 30% UHT Piątnica oraz 100g Mascarpone Piątnica. Całość gotuj na wolnym ogniu około 25 min. Do białych szparagów dodaj białą czekoladę, dopraw białym pieprzem, solą oraz skórką z cytryny. Całość zmiksuj na jednolity krem, a następnie przelej go przez sito.

Krok 5
Krem z zielonych szparagów gotuj podobnie jak z białych pomijając pietruszkę oraz czekoladę, dopraw solą oraz płatkami chili. Do miksowania dodaj surowy szpinak aby uzyskać intensywny kolor
Zupę zmiksuj, przelej przez sito i wystudź w misce z lodem.

Krok 6
Piana z Mleka i octu różanego
Wlej zimne mleko do kawy do spieniacza barmańskiego dodaj ocet różany i na dyszy z ekspresu ubij pianę
mleczno różaną

Zupy podawaj z jajkiem zalewając talerz z rondelka obiema zupami na raz.
Zupy podawaj ze smakową oliwą.

 
 

Przepis autorstwa: Mateusza Czekierdy – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Chłodnik azjatycki
Jesienna zupa krem z dyni i borowików
Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną