Powrót

KREM Z PIECZONYCH KASZTANÓW  Z GRZANKAMI

Składniki

  • Kasztany jadalne ( świeże w skrupkach ) 500 g
  • Masło 40 g
  • Oliwa z oliwek 40 ml
  • Szalotka 80 g
  • Seler naciowy 60 g
  • Cebula 100 g
  • Marchew 80 g
  • Bulion 1,1 L
  • Śmietanka 30 % 120 ml
  • Mleko 3,2 %
  • Porto czerwone 40 ml
  • Sól morska
  • Pieprz biały mielony
  • Gałka muszkatołowa
  • Sok z cytryny
  • Grzanki z bagietki
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Mleko Wiejskie 3,2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Naciąć skorupki kasztanów na krzyż, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180/200 stopni C przez 25 minut – obrać z łupin i brązowej błonki. W rondelku rozgrzać masło z oliwą dodać szalotkę, cebulę, seler i marchew. Smażyć na małym ogniu 8-10 minut, następnie dodać kasztany oraz wino porto. Zredukować o połowę, poczekać 2-3 minuty i zalać bulionem. Gotować 20 minut, dodać śmietankę 30% Piątnica, przyprawić do smaku. Zmiksować na aksamitny krem dodając parę kropel cytryny. Podawać z grzankami.

 
 

Przepis autorstwa: Dariusz Kulczyckiego – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Jesienna zupa krem z dyni i borowików
Consomme z kapusty kiszonej
Krem z Pęczaku