Powrót

Krem z jabłek i śmietany

Składniki

  • Jabłka (winne słodkie np. Idared) 1kg
  • Śmietana 18% 400g Piątnica
  • Masło 100g Piątnica
  • Olej 300ml
  • Koperek 1 pęczek
  • Cebula biała 100g
  • Jabłko 200g
  • Cukier 200g
  • Woda 100ml
  • Ziemniaki 250g
  • Masło 50g
  • Śmietana 30% 50ml
  • Koper siekany szczypta
  • sól
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krem z jabłek i śmietany / mille fouille z jabłek z puree ziemniaczanym/ jabłko kompresowane z olejem koperkowym / smażona cebulka na rumiano

Krok 1
Obrać jabłka, pokroić w cząstki i dusić do miękkości lekko podlać wodą. Pół jabłka skroić w drobną kostkę. Z 250ml oleju zagrzanego do 75 stopni zblendować z koperkiem i zrobić olej koperkowy, przecedzić przez sito. Zalać olejem pokrojone jabłko i zawakować próżniowo. Do miękkich jabłek dodać śmietanę 18% Piątnica i Masło Piątnica. Zblendować na gładko i doprawić solą, ewentualnie cukrem. Gęstość wyregulować przegotowaną wodą.

Chipsy z jabłka
Jedno jabłko pokroić na mandolinie w cienkie plastry, moczyć w syropie cukrowym i przełożyć do suszarki do owoców. Suszyć ok 8h do całkowitego wyschnięcia.

Puree ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu dodajemy masło i śmietanę, ubijamy rózgą na gładko, doprawiamy i dodajemy drobno siekany koper. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Aranżacja
Plastry suszonego jabłka przekładamy puree ziemniaczanym, układając 4 warstwy jabłek i na górze dajemy kompresowane jabłko i smażoną cebulkę na rumiano. Dekorujemy koperkiem.

 
 

Przepis autorstwa: Pawła Gałeckiego – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Chłodnik azjatycki
Chłodnik z pieczonego buraka
Salmorejo – zupa z letnich pomidorów