Powrót

Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki

Składniki

Krem z groszku i brokułu:

  • 200 ml bulionu
  • 20 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 80 g groszku zielonego mrożonego
  • 60 g brokułu mrożonego
  • 40 ml Śmietany 18% UHT z Piątnicy
  • 15 g Masła z Piątnicy
  • sól, pieprz

Garnie:

  • groszek zielony
  • Śmietana 18% z Piątnicy
  • oliwa bazyliowa
  • groszek wąsaty
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Krem z groszku i brokułu: uprzednio nastawiony bulion drobiowo-warzywny przecedź. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie zalej bulionem, zagotuj i dodaj groszek zielony oraz brokuł. Gotuj około 10 min. Dodaj Śmietanę 18% UHT z Piątnicy. Na koniec wszystko zblenduj, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.

Krok 2
Krem podawaj w głębokim talerzu, serwuj z kwaśną Śmietaną 18% UHT z Piątnicy, udekoruj groszkiem wąsatym i łuskanym groszkiem zielonym. Delikatnie skrop oliwą bazyliową.

Sprawdź podobne przepisy

Jesienna zupa krem z dyni i borowików
Chłodnik z jajkiem i burakiem
Chłodnik azjatycki