Powrót

Jesienna zupa krem z dyni i borowików

Składniki

  • 300g Borowików mrożonych
  • 1kg Dyni świeżej
  • 150ml Śmietanki 30% Piątnica
  • 135g Twój Smak Piątnica
  • 150g Masła Piątnica
  • 1 litr Bulionu warzywno-mięsnego
  • 1 szt. Bagietki ciemnej z ziarnami dyni
  • 2 ząbki Czosnku
  • 1 szt. Cebuli
  • Imbir świeży tarty do smaku
  • Tymianek świeży do smaku
  • Prażone pestki dyni do dekoracji – upraż na suchej patelni
  • Oliwa dyniowa do dekoracji
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Serek Twój Smak
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1

Na 50g masła podsmaż obraną i pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek.

Krok 2

Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Krok 3

Zmiksuj na gładki krem dodając zimne masło i serek Twój Smak, dodaj śmietankę 30% . Do smaku dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

Krok 4

Bagietkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – powstaną chrupiące grzanki.

Krok 5

Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.

 

Przepis autorstwa: Jerzego Marszałka- Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki
Chłodnik azjatycki
Chłodnik z jajkiem i burakiem