Powrót

Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną

Składniki

  • 1,2l Bulion z gęsi
  • 300g Żołądki gęsie
  • 250g Włoszczyzna
  • 150g filet z kurczaka
  • 100g Serek wiejski Piątnica
  • 200g Szpinak
  • 250g Ciasto francuskie
  • 300g Śliwka suszona wędzona
  • 300ml Wino czerwone
  • 2 gałązki Rozmaryn św.
  • 80ml Ocet balsamiczny
  • 250g twaróg 18% Piątnica
  • 80g mąka jaglana
  • 60g mąka ziemniaczana
  • 1 szt. jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka Pietruszka nać
  • 100g Jabłka suszone
  • 80g Masło
  • 100ml Krew
  • 50ml Ocet
  • 15g cukier
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek do smaku
Użyty produkt:
Twaróg Sernikowy mielony
z Piątnicy
Użyty produkt:
Serek Wiejski
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Krew wymieszaj z octem i dodaj do gotującego bulionu z gęsi cały czas mieszając, następnie odstaw.

Krok 2
Włoszczyznę ugotuj w osolonej wodzie dodaj żołądki gęsie i duś przez 2,5h aż będą miękkie, pozostaw do wystudzenia.

Krok 3
Fileta z kurczaka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj 80g pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone, żołądki gęsie oraz wypłukany serek wiejski. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, delikatnie wymieszaj i uformuj w folii spożywczej w rulon o grubości 2cm. Odstaw do lodówki aby schłodzić.

Krok 4
Świeży szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj dodając soli i gałki muszkatołowej, skrop odrobinę wodą i podsmażaj aż zwiędnie następnie przełóż na sito i odstaw do lodówki na 20 min.

Krok 5
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj ponacinaj, rozłóż odsączony szpinak i schłodzoną roladę z żołądków gęsich wyjętą z folii, zwiń ciasno w rulon, posmaruj żółtkiem i posyp tymiankiem piecz przez 15 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.

Krok 6
Śliwki suszone zalej winem i octem balsamicznym dodaj gałązkę rozmarynu, korę cynamonu, goździki, anyż oraz miód. Duś aż ¾ wina odparuje, następnie zmiksuj na jednolitą strukturę.

Krok 7
Kluski serowe: twaróg, , jajko, mąkę jaglaną, skrobię oraz cukier, sól i posiekaną drobno nać przełożyć do miski i zagnieść. Uformować kluski wedle uznania i gotować w osolonym wrzątku wody 3-4 minuty.

Krok 8
Ugotowane kluski przed podaniem do zupy podsmażyć na maśle z drobno pokrojonymi jabłkami suszonymi.

Zupę podawać z roladą z gęsich żołądków, kluskami i musem z suszonych śliwek.

 
 

Przepis autorstwa: Arkadiusza Korzenia – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Krem z młodego ziemniaka z oliwą  truflą
KREM Z PIECZONYCH KASZTANÓW  Z GRZANKAMI
Krem ze szparagów