Powrót

Chłodnik z jajkiem i burakiem

Składniki

  • 1,5 litra Kefiru lub Skyru naturalnego z Piątnicy
  • 200 ml Śmietany 18% z Piątnicy
  • 200 ml Jogurtu naturalnego z Piątnicy
  • 300 g twarogu wędzonego
  • 10 szt. jajek
  • 200 g panko
  • 500 ml oleju do smażenia
  • 500 g buraków gotowanych
  • 25 g alginu do sferyfikacji
  • 100 g purée z czarnej porzeczki
  • 200 g szczypioru
  • 400 ml olej z pestek winogron
  • 500 ml wody niegazowanej
  • 250 g rzodkiewki świeżej z ładnymi listkami
  • 1 pęczek botwinki świeżej z ładnymi listkami
  • 2 szt. ogórka zielonego mini
  • 200 g szyjek rakowych
  • 100 g Masła z Piątnicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml koncentratu barszczu
  • oliwa szczypiorkowa
  • pędy groszku czepnego do dekoracji
  • listki szczawiku do dekoracji
  • koperek do dekoracji
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • lód
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Jogurt naturalny 2%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Kefir lub Skyr naturalny z Piątnicy wymieszaj ze Śmietaną 18% z Piątnicy, koncentratem barszczu, startą rzodkiewką oraz sparzoną i pokrojoną botwinką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Krok 2
Zrób wodę alginową – zmiksuj algin z wodą niegazowaną. Następnie za pomocą łyżek do sferyfikacji rób tzw. ravioli z Jogurtu naturalnego z Piątnicy i zanurzaj w roztworze wody alginowej, następnie przełóż do czystej wody, aby zatrzymać proces sferyfikacji.

Krok 3
Olej z pestek winogron podgrzej w Thermomixie do 45 st. C, dodaj szczypior, miksuj przez 2,5 minuty, a następnie przecedź przez gazę do naczynia zanurzonego w lodzie.

Krok 4
Jajka ugotuj sous vide – w temp. 65 st. C przez 22 minuty – następnie wyjmij żółtka, opanieruj w panko i usmaż na głębokim oleju.

Krok 5
Rzodkiewki i ogórki pokrój na mandolinie w cienkie plastry – przełóż do miski z lodem i zimną wodą.

Krok 6
Szyjki rakowe podsmaż na Maśle z Piątnicy z dodatkiem czosnku.

Krok 7
Buraki gotowane pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z wędzonym twarogiem i purée z czarnej porzeczki.

Krok 8
Wszystkie składniki ułóż na głębokim talerzu, zalej chłodnikiem i udekoruj oliwą szczypiorkową oraz mikroziołami.

Sprawdź podobne przepisy

Chłodnik azjatycki
Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki
Jesienna zupa krem z dyni i borowików