Powrót

Chłodnik jogurtowy z prażonym sezamem

Składniki

  • 500g Jogurt naturalny Piątnica
  • 50ml Oliwa szczypiorkowa
  • 150ml olej z pestek winogron
  • 30g szpinak
  • 1 pęczek szczypior
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna
  • 100g Ogórek kiszony
  • 250g Ogórek zielony
  • 80g Nać selerowa
  • 15g Koperek św.
  • 1szt Awokado
  • 3 ząbki Czosnku
  • 10g Sezam
  • 10ml Yuzu
  • Cukier do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1
Ogórek kiszony, 150g ogórka zielonego, nać selerową oraz czosnek przełóż do kielicha miksującego i rozdrobnij, dodaj jogurt naturalny, koperek, sok z cytryny, yuzu oraz dopraw solą pieprzem i wszystko razem zmiksuj na kremową gładką konsystencję.

Krok 2
Pozostałą część ogórka pokrój w cienkie długie zapałki dodaj posiekany świeży koperek i wymieszaj.

Krok 3
Z awokado wytnij okrągłe kulki i obtocz w prażonym na złoto sezamie.

Krok 4
Następnie przecedź przez drobne sito.

Krok 5
Chłodnik podawaj z awokado, zielonym ogórkiem i oliwą szczypiorkową.

 
 

Przepis autorstwa: Arkadiusza Korzenia – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Żur rybny
Krem z selera z pianką chorizo zapiekany pod ciastem drożdżowym 
Chłodnik z pieczonego buraka