Powrót

Aromatyczna pasta z pieczoną papryką

Danie
wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg Serka śmietankowego do sushi z Piątnicy
  • 4 papryki czerwone
  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 sztuka papryczki jalapeño
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska
  • sól, pieprz do smaku
Użyty produkt:
Serek do sushi
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C.

Krok 2
Na blaszce wyłożonej pergaminem rozłóż umyte i osuszone papryki, bakłażan przekrojony na pół i posypany solą morską, obraną cebulę przekrojoną na pół oraz czosnek. Rozłóż gałązki tymianku, skrop wszystko olejem. Piecz przez ok. 15 minut.

Krok 3
Po wyjęciu z piekarnika owiń blaszkę folią aluminiową i wystudź warzywa pod przykryciem.

Krok 4
Usuń skórkę bakłażana, a następnie obierz paprykę i wyjmij gniazda nasienne.

Krok 5
Wszystkie warzywa, w tym papryczkę jalapeño, przełóż do kielicha miksera i dopraw. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie połącz delikatnie z Serkiem śmietankowym do sushi z Piątnicy.

Sprawdź podobne przepisy

Pasta żurawinowa z kaczką
kanapka z pastą dyniową z curry
Pasta dyniowa z nutą curry
Egzotyczna pasta z mango