Powrót

Chłodnik azjatycki

Składniki

  • 1 l Napoju sojowego Piątnica roślinna
  • 500 ml Kefiru 2% z Piątnicy
  • 50 g imbiru marynowanego
  • 20 g tykwy
  • 20 g czosnku
  • 150 g sosu sezamowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 10 g grzybów shitake
  • 10 g glonów wakame
  • 10 g wasabi
  • 30 g sosu sojowego
  • 250 g Serka śmietankowego do sushi z Piątnicy
  • 1 szt. pac choy
  • 10 jajek
  • grzyby shimeji
  • nori do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku
Użyty produkt:
Serek do sushi
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1

Glony namocz w ciepłej wodzie, grzyby shitake gotuj do miękkości i pokrój w drobne paski.

Krok 2

Kefir połącz z Napojem sojowym Piątnica roślinna oraz Serkiem śmietankowym do sushi z Piątnicy, dodaj sos sezamowy, pokrojone w paski grzyby shitake, imbir, tykwę, pac choy, glony, tarty czosnek.

Krok 3

Całość dopraw do smaku solą, sosem sojowym, sosem rybnym oraz wasabi. Chłodnik podawaj z gotowanym jajkiem, udekorowany nori i grzybami shimeji.

Sprawdź podobne przepisy

Jesienna zupa krem z dyni i borowików
Chłodnik z jajkiem i burakiem
Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki