Powrót

Salmorejo – zupa z letnich pomidorów

Składniki

  • 1,2 kg pomidorów dojrzałych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g chleba (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 100 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Śmietana 18% Piątnica
  • 10 g soli
  • 5 jaja przepiórcze
  • 100g Szynka serrano
  • 5 szt Pomidorki koktajlowe
  • 150g Chleb tostowy
Użyty produkt:
Śmietana 18%
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Pomidory oczyść, zmiksuj i przetrzyj przez sito by pozbyć się nasion. Dodaj chleb (uprzednio namoczony w zmiksowanym pomidorze), oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, czosnek i sól oraz ponownie zmiksuj. Schładzać w lodówce minimum przez 2h.

Krok 2
Ugotuj jajka przepiórcze 3 min na twardo, chleb tostowy pokroić w drobną kostkę zrumienić na suchej patelni.

Krok 3
Zupę nałożyć, połówki jajka na środku, szynkę złożyć w falę lub posiekać w paski oraz pomidorki koktajlowe na pół i zaaranżować na srodku. Dekorować kiełkami.

 
 

Przepis autorstwa: Pawła Gałeckiego- Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki
Czernina z serkiem wiejskim i gęsiną
Żur rybny