Powrót

Krem z Pęczaku

Składniki

  • 150 g Boczek plastry
  • 150g Kasza Pęczak
  • 250 g Włoszczyzny pokrojonej drobno
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 150 ml Olej
  • 250 ml Śmietanka 30% UHT Piątnica
  • 250 g Serek Twój Smak Piątnica
  • 50 g Mascarpone Piątnica
  • 75 g Suszone pomidory krojone
  • 3 g Czarnuszka
  • 1 szt. Jajko
  • Mąka do panierowania
  • Sól, pieprz DO SMAKU
  • Sok z jednej cytryny opcjonalnie
Użyty produkt:
Mascarpone
z Piątnicy
Użyty produkt:
Śmietanka 30%
z Piątnicy
Użyty produkt:
Serek Twój Smak
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Włoszczyznę pokrojoną wraz z boczkiem oraz 100 g kaszy podsmaż na oliwie. Zalej około 2300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości kaszy. Dodaj Śmietankę 30% UHT Piątnica oraz serek Mascarpone. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Całość zmiksuj, a następnie przelej przez sito. Pozostałość kaszy pęczak, upraż w oleju na formę popcornu.

Krok 2
Kuleczki z Serka Twój Smak
Serek Twój Smak wymieszaj z suszonymi pomidorami oraz czarnuszką. Uformuj równe kuleczki i zamróź. Mrożone kuleczki panieruj w panierce z mąki, jaj i panko po trzy razy każdą. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.

Krok 3
Zupę podawaj z chipsami z bekonu lub słoniny, kulkami Serka Twój Smak oraz smakową oliwą.

 
 

Przepis autorstwa: Mateusza Czekierdy – Szefa Kuchni Piątnica

Sprawdź podobne przepisy

Consomme z kapusty kiszonej
Krem z selera z pianką chorizo zapiekany pod ciastem drożdżowym 
Krem z jabłek i śmietany