Powrót

Pasta dyniowa z nutą curry

Danie
wegetariańskie
kanapka z pastą dyniową z curry

Składniki

  • 1 kg Serka śmietankowego do sushi z Piątnicy
  • 800 g dyni piżmowej
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 10 g tymianku
  • 10 g czosnku
  • 15 ml oliwy dyniowej
  • 8 g curry
  • sól, pieprz
  • 10 g prażonych ziaren dyni
  • sok z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
Użyty produkt:
Serek do sushi
z Piątnicy

Przygotowanie

Krok 1
Dynię przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj tymianek, oliwę oraz czosnek.

Krok 2
Całość piecz przez ok. 40 minut w temp. 200 st. C.

Krok 3
Serek śmietankowy do sushi z Piątnicy wymieszaj z oliwą dyniową oraz dobrze posiekaną dynią i pieczonym czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry. Opcjonalnie możesz dodać sok z pomarańczy.

 

Pastę serwuj z dynią pokrojoną w kostkę oraz z ziarnami dyni.

Sprawdź podobne przepisy

Aromatyczna pasta z pieczoną papryką
Egzotyczna pasta z mango
Pasta żurawinowa z kaczką